• 25.09.24, 17:57

Kas tulevikus hakkab õigust looma AI? “See võib tähendada seaduse lõppu”

Tulevikus võivad õigust luua ja hallata masinad ja algoritmid, asendades senised inimestest otsustajad.
Mis saab inimestest edasi, küsib ajuteadlane Jaan Aru.
  • Mis saab inimestest edasi, küsib ajuteadlane Jaan Aru. Foto: Raul Mee
Tehnoloogia ja tehisintellekti roll seadusandluse ja õigusemõistmise valdkonnas igatahes suureneb.
Tallinna Ülikoolis toimub 3.-4. oktoobril rahvusvaheline konverents “The Death of Law? Machines, Technology and Algorithms Deciding”, kus eksperdid Euroopast ja Ameerikast jagavad oma teadmisi ja uurimistulemusi tehnoloogia ja tehisintellekti rolli kohta.
Konverentsi peakorraldaja professor Massimo La Torre sõnul tõstatab tehnoloogia, sh tehisintellekti areng ning selle kasutamine küsimusi eetiliste ja õigusalaste tagajärgede ning sotsiaalste mõjude osas.
AI käsitleb inimesi kui allutatud subjekte
“Algoritmide abil loodud seadus ei pöördu enam vaba tahtega inimeste poole, kellel on võimalus järgida või tõlgendada reegleid erinevalt. Selle asemel käsitleb see inimesi kui allutatud subjekte, kellel puudub otsustusvabadus. See võib tähendada seaduse lõppu kui vabadusel põhinevat süsteemi, mida oleme sajandeid järginud,” selgitas ta.
Konverents pakub võimalust kuulda teadlastelt, kuidas tehnoloogia ja õigusvaldkond omavahel põimuvad ning millised on selle muutuse pikaajalised tagajärjed. Eestlastest astuvad üles Jaan Aru, Urmas Volens, Madis Ernits, Mart Susi, Oliver Laas jt. Üritus on osa Tallinna Ülikooli sarjast Global Forum, mille eesmärk on rahvusvahelise koostöö ja kriitilise dialoogi edendamine.
AI ekspertide ja entusiastide kogemused
12. novembril Tallinnas toimuval Äripäeva esimesel AI praktikute aastakonverentsil saavad kokku tehisintellekti kasutamisest huvitatud ettevõtete-asutuste esindajad, AI-eksperdid ja -entusiastid ning tehismõistusega seotud teenuseid pakkuvad firmad.
Kuulamiseks ja kaasa mõtlemiseks pakutakse mitmeid kogemuslugusid tehisaru rakendamisest eri valdkondades: tootmine, disain, värbamine, tarkvaraarendus, kunst, autoremont jne. Kõne all on nii edu saavutamise tagamaad kui ka võimalikud kitsaskohad. Samuti võimaldab konverents esinejailt lisa küsida ning ideede ja lahenduste üle diskuteerida.
Muuhulgas käsitletakse AI praktikute aastakonverentsil ka tehisaru rakendamisega kaasnevaid õiguslikke riske ning antakse nõu AI projektidele rahastuse saamiseks.
Lisainfo ja registreerumine:

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 05.09.24, 15:53
KPMG ekspert: kõige kiiremini tasub ära rutiine automatiseeriv AI-rakendus
Tehisintellekti rakendades toovad kõige kiiremini kulutused tagasi rahaliselt suure mõjuga lahendused, näiteks allahindluste ja lao optimeerimine, aga ka senise käsitsitöö automatiseerimine.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi ITuudised esilehele