• ST
  • 10.07.23, 10:04

Kuidas valida mõistlik laen?

Igaühte meist võib ühel hetkel tabada olukord, kus on vaja oma majandusliku seisu stabiliseerimiseks või unistuste realiseerimiseks kaasata lisaraha. Olgu tegemist kodu-, auto-, väike-, kiir- või ettevõttelaenuga, kõige olulisem on leida enda jaoks soodsaim ja mõistlikumate tingimustega lahendus.
Kuidas valida mõistlik laen?
  • Kuidas valida mõistlik laen?
Kuidas valida nii paljude võimaluste seast välja mõistlik laen? Laenuandjate tingimuste võrdlemiseks tasub kõigepealt vaadata kõigi laenupakkujate põhitingimusi: laenu aastast krediidikulukuse määra, tagasimaksete tingimusi ning tagasimakstavat kogusummat. Nii saab arvestada tuleviku kulutustega ning hoida oma rahaasjad kontrolli all.
Iga pank ja finantsasutus jälgib laenu andmisel erinevaid kriteeriumeid, näiteks laenu taotleja vanust, ametit, igakuist sissetulekut ja senist laenukoormust suurusust ning laenatava summa suurust. Kindlasti tasub uurida ka tagasimaksevõimalusi, sest erinevate tagasimaksevõimaluste olemasolu muudab lihtsamaks näiteks ennetähtaegse tagasimakse või korduva laenuvõtmise. Kõige olulisem aspekt on muidugi krediidikulukuse määr ehk laenu kogukulu, mille hulka arvestatakse laen, intress, lepingutasu ja muud tasud, mis laenule lisanduvad. Seega võiks krediidikulukuse määr olla võimalikult madal. Muide, see sõltub vahel ka summast, mis tähendab, et teinekord on suuremat summat hoopis soodsam laenata.
Kuna laenu võetakse enamasti kas ootamatus olukorras või probleemi puhul, on sageli tähtis ka see, kui kiiresti laenutatav summa arvele saabub. Seega tasub laenu võttes küsida, kui pikk on krediidiasutuse dokumentide ja taotluse menetluskulu.
Laenuga kaasneb alati vastutus raha õige ajal tagasi maksta. Seega ei ole soovitatav laenata raha elementaarseteks elamiskuludeks nagu toit või transport, vaid teil peab olema vahendeid nii igapäevaseks elamiseks kui ka igakuiste osamaksete tagasimaksmiseks. Arukas on teha oma kulutuste kohta eelarve ning vajadusel viia sisse mõned säästmisharjumused, näiteks jätta ostmata kallis tanklakohv või hoida kokku lõbustuste pealt. Rusikareeglina tohiks laenata ainult sellist summat, mille puhul olete kindel, et suudate selle tagasi maksta. Vahelejäänud maksed võivad mõjutada teie krediidiskoori, mis omakorda mõjutab võimalust tulevikus laenu saada.
Raha laenamine ei ole sugugi halb asi, ent seejuures peab olema vastutustundlik ning tegema valiku mõistiku laenu kasuks. Kõige soodsama laenu leidmiseks tasub kasutada laenuvõrdlusportaali, kust leiab kõigi Eestis pakutavate laenude tingimused vaid poole minutiga.
Laenates nutikalt, säästate rohkem!

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 05.09.24, 15:53
KPMG ekspert: kõige kiiremini tasub ära rutiine automatiseeriv AI-rakendus
Tehisintellekti rakendades toovad kõige kiiremini kulutused tagasi rahaliselt suure mõjuga lahendused, näiteks allahindluste ja lao optimeerimine, aga ka senise käsitsitöö automatiseerimine.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi ITuudised esilehele