• 29.07.24, 12:28

Teismeline varastas 10 000 inimese andmed. Riik suunas ta praktikale infoturbe firmasse

Politsei esitas kahtlustuse 14aastasele poisile, kes hankis ligipääsu logistika täislahendust pakkuva ettevõtte infosüsteemile ja laadis alla ligi 10 000 inimese andmed.
Juhendaja hindas seadusega pahuksisse sattunud noormehe oskusi ja teadmisi kõrgelt (pilt on illustratiivne).
  • Juhendaja hindas seadusega pahuksisse sattunud noormehe oskusi ja teadmisi kõrgelt (pilt on illustratiivne). Foto: Soumil Kumar / Pexels
IT-alased teadmised oli ta omandanud omal käel internetist.
Kriminaalmenetluse käigus selgitati välja, et noormehe motiiv polnud pahatahtlik, vaid kantud eesmärgist pöörata kannatanu tähelepanu süsteemide ebaturvalisusele. Noormees ei soovinud ebaseaduslikult saadud andmetelt raha teenida ega neid muul viisil kuritarvitada, kommenteeris riigiprokurör Vahur Verte LinkedIni postituses.
Arvestades teo toimepanemise asjaolusid ning noormehe vanust, lõpetas prokuratuur kriminaalmenetluse süüdistust esitamata ja kriminaalasja kohtusse saatmata.
Küll aga määrati lõpetamise määrusega noormehele kohustus. Arvestades tema kõrget huvi ja väga häid teadmisi nii infotehnoloogiast kui ka küberturvalisusest, määrati kriminaalmenetluse lõpetamisega noormehele kohustus läbida poole aasta vältel infoturbealane praktika OÜs SecTeam.
Eesmärk oli anda noormehele praktiline kogemus elukutselise turvatestijana SecTeami mentorite Rünno Reinu ja Janek Vindi tiimis. Nii võimaldati tal panna omal käel õpitud teadmised ja oskused proovile spetsialistide juhendamisel, omandada ja kinnistada teadmisi eetilisest häkkimisest, aga ka tajuda oma oskuste tõelist väärtust, selgitas riigiprokurör.
Praktika kulges tema sõnul kõigiti positiivselt. “Juhendaja hindas noormehe oskusi ja teadmisi kõrgelt ning tõdes, et väga kiirelt ununes, et teisel pool lauda istub äsja 15aastaseks saanud noormees,” märkis Vahur Verte.
Praktika käigus nähtu kinnitas usku, et tulevikus saab temast omal alal väga edukas tegija. Sügisest jätkab noormees kooliteed enda valitud gümnaasiumis ning juba täna on ta seotud erinevate IT-alaste projektidega, sh aitab läbi viia koolitusi.
“Muretsemiseks ei ole põhjust, kuid rahuloluks küll. Eesti noored on hämmastavalt nutikad ja riigiprokuröridel ning PPA kübertiimil on süda õiges kohas,” kommenteeris Rünno Reinu.
Riigiprokurör Vahur Verte sõnul pole alati tarvilik karistada. “Vahel on targem leida võimalused pahuksisse sattunud noore tagasi õigele teele jõudmiseks,“ selgitas ta LinkedIni postituses.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 05.09.24, 15:53
KPMG ekspert: kõige kiiremini tasub ära rutiine automatiseeriv AI-rakendus
Tehisintellekti rakendades toovad kõige kiiremini kulutused tagasi rahaliselt suure mõjuga lahendused, näiteks allahindluste ja lao optimeerimine, aga ka senise käsitsitöö automatiseerimine.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi ITuudised esilehele