• 28.08.24, 09:55

Turbeekspert: küberrünnakust võib sinu ettevõtte päästa vaid ennetus

Kuna küberintsidendid on tänapäeval vältimatud, peavad ettevõtted keskenduma ennetavatele meetmetele, et vähendada nende rünnete mõju.
SEB turbeanalüütik Neeme Kalda jagab oma kogemusi 18.-26. novembril Küberturbejuhi koolis.
  • SEB turbeanalüütik Neeme Kalda jagab oma kogemusi 18.-26. novembril Küberturbejuhi koolis. Foto: SEB Pank
Kuigi ettevõtted püüavad oma süsteeme kaitsta, jääb siiski võimalus, et mõnest turvameetmest saadakse mööda või avastatakse haavatavus, mida kasutatakse sissetungi eesmärgil ära.
Seetõttu on äärmiselt oluline, et ettevõtted ei keskenduks ainult küberrünnakute tõrjumisele, vaid ka nende ennetamisele.
Intsidentide vähendamiseks võib kasutada erinevaid meetmeid: regulaarsete turvaauditite läbiviimine, riskide hindamine ja minimeerimine, läbistustestid, turvamonitooring, varasematest intsidentidest õppimine, andmete varundamine, juurdepääsude piiramine, intsidentide plaani koostamine ja läbimängimine, töötajate koolitamine ja süsteemide pidev uuendamine.
Kuigi need tegevused ei pruugi tagada täielikku kaitset, võivad nad oluliselt tõsta küberkurjategijate jaoks rünnaku keerukust ja kulukust, mis omakorda vähendab ründe tõenäosust.
Võtame näiteks juhtumi, kus ettevõte ei olnud pikka aega oma tarkvara uuendanud. Ühel päeval avastati, et küberkurjategijad olid ära kasutanud teadaolevat turvaauku, millele oli tegelikult olemas parandatud versioon.
Kui ettevõttes olnuks paigas uuenduste protsess, kuidas süsteeme hoida pidevalt ajakohasena, ei oleks tõenäoliselt sellist insidenti juhtunud. Uuenduste rakendamise kiirus, eriti avalikult kättesaadavate teenuste osas, on kriitiline.
Inimeste pidev koolitamine ja harimine erinevate küberohtude eest on samuti hädavajalik. Näiteks kui töötajad ei tunne õngitsuskirjade tundemärke, võib töötaja lihtsalt langeda kurjategijate ohvriks, loovutades ainult mitte enda tundlikke andmeid, aga ka ettevõtte kasutajakontosid ning paroole.
See võib anda petturitele ligipääsu IT-süsteemidele ning põhjustada suure mõjuga intsidente, mis võivad kaasa tuua rahalise või mainekahju.
Regulaarne turvaauditite läbiviimine, süsteemide uuendamine, intsidentide ja kriisiplaanide olemasolu ning testimine, riskide hindamine ja töötajate pidev koolitamine on mõned olulised sammud, mis aitavad vähendada küberohtude realiseerumise tõenäosust.
Neid teemasid käsitletakse 18.-26. novembril Küberturbejuhi koolis. See on neli päeva kestev koolitus, kust saab oskused ja teadmised küber- ja infoturbejuhi ülesannete täitmiseks ning algteadmised edasiseks edukaks sertifitseerimise poole pürgimiseks.
Lisainfo ja registreerumine:

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 05.09.24, 15:53
KPMG ekspert: kõige kiiremini tasub ära rutiine automatiseeriv AI-rakendus
Tehisintellekti rakendades toovad kõige kiiremini kulutused tagasi rahaliselt suure mõjuga lahendused, näiteks allahindluste ja lao optimeerimine, aga ka senise käsitsitöö automatiseerimine.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi ITuudised esilehele